Umění vychutnávání kávy

Staňte se i vy opravdovým znalcem a vychutnejte si šálek dobré kávy. Kávy LaPrazirna.

Káva není pouze o chuti, jak by se mohlo zdát. Do okamžiku vychutnávání kávy začleňujeme hned 4 z 5 základních smyslů. Pokud si chcete kávu opravdu vychutnat, najděte si klidné místo a nenechte si pokazit tuto vzácnou chvilku.

Zrak přichází na řadu jako první. Pomocí zraku oceníme barvu kávy a kvalitu pěny – její jemnost, hustotu a světlost. Jakmile se dostatečně vynadíváme, přichází na řadu čich. Nejprve se z kávy uvolňují nejlehčí květinové nebo ovocné podtóny. Teprve po zamíchání se k čichovým buňkám dostanou těžší tóny z delšího pražení, které byly uvězněny pod pěnou. To je ten správný okamžik, kdy máte jedinečnou příležitost rozpoznat stupeň pražení.

Ve chvíli, kdy vám káva přijde na jazyk, přichází na řadu chuť. Člověk je schopen vnímat hořké, sladké, slané a kyselé. Chuťové pohárky se nacházejí na celém povrchu jazyka, a to je důvod, proč si experti na kávu při jejím ochutnávání dopřejí vždy pořádný doušek. Nicméně chuťové a čichové vjemy jsou do velké míry propojené a je těžké je od sebe oddělit.

Hmat je při vychutnávání kávy také důležitý. Umožní vám určit tělo a teplotu kávu. Káva s plným tělem působí v ústech hustě a plně, oproti tomu káva bez plného těla je vodnatá a řídká. A nejen to – hmat je také důležitý k posouzení šálku, ve kterém je káva podávána. Záleží na jeho tvaru, materiálu, ze kterého je vyroben a tloušťce stěn. I šálek totiž zasahuje do celkového vnímání kávy.

Vychutnávání kávy je jedinečný okamžik vašeho dne. Zastavte se, zklidněte a užijte si tento moment…